Rogers Online Zoo

Stokstaartje

Stokstaartjes

Stokstaartjes

Nederlandse naam: Stokstaartje
Deutsche name: Erdmännchen
English name: Meerkat or Suricate
Latijnse naam: Suricata suricatta

Biotoop: open vlakten, dun beboste gebieden, woestijnen

Land van herkomst: Angola, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika

Omschrijving:
Het stokstaartje wordt ook wel “aardmannetje” genoemd. Ze leven in groepjes tot wel 30 dieren en ze doen veel samen. Er heerst een strikte rangorde binnen de groep en een taakverdeling. Zo zijn er wachters die afwisselend op de wacht staan terwijl de andere dieren zoeken naar voedsel. De wachters klimmen in een struik of staan op een verhoging om vijanden aan te zien komen. Het alfavrouwtje is de leider van de groep. Zij is vrijwel de enige die jongen krijgt. Dit is om de overlevingskans van haar jongen te vergroten. Terwijl zij op voedseljacht is zijn er andere vrouwtjes die haar jongen verzorgen en zelfs zogen. De verkenners gaan op zoek naar nieuwe holen waar ze kunnen overnachten. Op deze manier kunnen ze hun voedselgebieden vergroten. Vaak maken ze gebruik van holen van grondeekhoorns die ze verder uitgraven en perfectioneren. Zo worden er verschillende kamers uitgegraven waar ze bijvoorbeeld slapen, hun jongen werpen en hun ontlasting doen. Stokstaartjes leven in symbiose met mestkevers. Dat houd in dat ze samen leven en van elkaar profiteren maar elkaar geen kwaad doen. Als de stokstaartjes hun ontlasting doen dan gebruiken de mestkevers dit weer als voedsel. Ze rollen de mest uit het hol en leggen in de ontstane bal hun eieren. Daaruit ontstaat weer een nieuwe generatie mestkevers die het hol schoon houden. Bij gevaar maken de wachters verschillende kreetjes voor verschillend gevaar. Iedereen weet dan wat het gevaar is zonder het zelf gezien te hebben. Mocht een stokstaartje aangevallen worden dan helpen zijn groepsgenoten het gevaar af te wenden. Door zelf schijnaanvallen uit te voeren en hun tanden te laten zien proberen ze het gevaar af te bluffen. Maar ook door stofwolken te maken hopen ze hun rovers af te schrikken. Een stokstaartje eet voornamelijk slakken, spinnen, insecten, vogels en eieren van vogels, maar ze jagen ook op knaagdieren. Hagedissen en andere kleine dieren behoren eveneens tot hun menu waaronder zelfs giftige dieren als schorpioenen en gifslangen. Stokstaartjes zijn ook dol op knollen, wortels en vruchten.

Advertenties