Rogers Online Zoo

Neusbeer

Neusbeer

Neusbeer

Nederlandse naam: Rode neusbeer of coatimundi’s
Deutsche name: Südamerikanische Nasenbär
English name: South American Coati, or Ring-tailed Coati
Latijnse naam: Nasua nasua

Biotoop: Bossen, mangrove bossen

Land van herkomst: Colombia, Venezuela, Uruguay, Argentinië.

Omschrijving:
Met hun grote neus kunnen neusberen heel goed ruiken. Zelfs hun voedsel wat onder de grond verborgen ligt kunnen ze met het grootste gemak ruiken. Het zijn echte alleseters die hun voedsel voornamelijk op de bosbodem vinden. Zo lusten ze veel verschillende fruitsoorten, noten, insecten, reptielen, amfibieën, eieren en kadavers. Neusberen kunnen heel goed klimmen. Zowel in de boom als uit de boom klimmen ze alsof het niets is. Doordat ze hun achterpoten op een speciale manier kunnen draaien is het een eenvoudig kunstje om met hun neus naar beneden uit een boom te klimmen. Andere dieren zouden achterstevoren uit een boom klimmen. Vrouwelijke neusberen met jongen leven in groepjes van ongeveer vier tot twintig dieren. Ze zwerven rond door de bossen waar ze ook hun voedsel vinden. Mannetjes hebben echter een territorium die ze verdedigen tegen andere mannen. De vrouwen zoeken de mannen op als ze willen paren. Alleen als een man heel onderdanig is aan een vrouw mag hij haar dekken. Hij paart dan met alle geslachtrijpe vrouwen uit de groep. De jongen worden geboren in een boomholte of een oud vogelnest wat bedekt wordt met bladeren. Als de jongen een week of zes zijn en ze kunnen lopen en klimmen dan sluiten ze zich weer aan bij de groep. Na vier maanden worden de jongen, in het bijzonder de mannetjes, uit de groep verdreven.

Advertenties