Rogers Online Zoo

Mara

Mara

Mara

Nederlandse naam: Mara, pampahaas of Patagonische haas
Deutsche name: Große Pampashase oder Große Mara
English name: Patagonian Mara
Latijnse naam: Dolichotis patagonum

Biotoop: droge, open struikwoestijnen en graslanden

Land van herkomst: Argentinië

Omschrijving:
Op de Capibara na zijn Mara’s de één na grootste knagers van de Cavia-familie. Mara’s zijn sociale dieren die gezamenlijk fourageren. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit grassen, kruiden, bladeren en twijgen van korte struiken. Deze groepsdieren delen ook hun holen met elkaar. Ondanks hun dunne poten zijn het goede gravers. Ze graven hun eigen holen maar als ze een hol kunnen overnemen van een ander dier zullen ze dat zeker doen. Onder de grond is een gangenstelsel waar meerdere paartjes hun jongen werpen in één groot nest. Er kunnen wel meer dan 15 jongen in één nest vertoeven terwijl een vrouwtje maar twee of drie jongen krijgt. Ondanks dat alle jongen bij elkaar liggen weet de moeder haar eigen jongen gemakkelijk te herkennen. Ze laat het niet toe dat andere jongen bij haar zogen. Ze kan meerdere nesten per jaar werpen en maravrouwen zijn praktisch altijd drachtig. Ondanks dat marajongen volledig ontwikkeld geboren worden en al kunnen lopen en grazen, blijven ze toch veilig in hun nest liggen. Deze dieren zijn echte zonaanbidders. Als ze niet in het hol zitten of aan het grazen zijn, liggen ze heerlijk te zonnebaden. Deze dieren hebben voornamelijk te duchten voor vossen, roofvogels, marters, grote en kleine katachtige zoals de puma en de pampakat.