Rogers Online Zoo

Sikahert

Sika hert

Sika hert

Nederlandse naam: Sikahert
Deutsche name: Sikahirsch
English name: Sika Deer
Latijnse naam: Cervus nippon

Biotoop: Bosranden en grasvlaktes

Land van herkomst: Oost-Azië

Omschrijving:
Deze 50 tot 95 cm hoge herten eten voornamelijk gras, kruiden en bladeren. De vrouwen, “hinde” genoemd, leven in kleine groepjes met hun jongen. De mannen, “bokken” genoemd, leven solitair. Dat houdt in dat ze alleen leven. Tot de bronsttijd zwerven de mannen om de vrouwengroepen heen en in de bronst veroveren ze een “harem”. Een harem is een groep hindes waarmee een bok mag paren. De strijd met andere mannen kan er dan heftig aan toe gaan waarbij ze met hun gewei inbeuken op hun rivaal. Na de paartijd verliezen de mannen hun gewei dat direct weer aan begint te groeien. Sikaherten zijn één van de weinige soorten herten die hun witte spotten op hun pels blijven behouden naarmate ze volwassen worden. Deze van oorsprong Aziatische herten zijn door mensen over de hele wereld verspreid. Hierdoor is het mogelijk dat ze kruisen met Edelherten. Het Edelhert wordt hierdoor met uitsterven bedreigd omdat de zuiverheid door menselijk toedoen niet gegarandeerd kan worden.

 

Advertenties