Rogers Online Zoo

Kangoeroe

Rode reuzen kangoeroe

Rode reuzen kangoeroe

Nederlandse naam: Rode Reuzenkangoeroe
Deutsche name: Rote Riesenkänguru
English name: Red Kangaroo
Latijnse naam: Macropus rufus

Biotoop: kreupel- en open bossen, grasland, woestijn

Land van herkomst: Bijna heel Australië

Omschrijving:
Rode Reuzenkangoeroes is een echte overlever in droge gebieden. Grassen die zo goed als droog lijken, staan boven aan het menu van dit dier. Bladeren en takken zijn een aangename aanvulling op het dieet. Ze eten voornamelijk in de schemer en zijn daar meer dan 10 uur per dag mee bezig. Op het heetst van de dag rusten ze het liefst in de schaduw onder een boom.

Waar water schaars is weet deze soort te overleven. Aangepaste nieren zorgen er voor dat dit dier zijn waterhuishouding (het water wat elk mens en dier nodig heeft) in het lichaam kan hergebruiken. De nieren kunnen hoge concentraties afvalstoffen opslaan die tijdens het plassen in één keer afgevoerd worden. Op deze manier weet dit dier te overleven in de droge woestijn.

Een Rode Reuzenkangoeroe kan niet zweten of vocht verliezen door te hijgen als een hond. Door zijn voorpoten te likken kan het dier de warmte in het lichaam reguleren. Door de verdamping van het speeksel op de poten wordt er warmte aan het lichaam ontrokken.

Zijn staart gebruikt de Rode Reuzenkangoeroe als extra steuntje. Als dit dier rechtop staat leunt hij ook op zijn staart. Tijdens gevechten tussen de mannetjes balanceert hij op zijn staart en kan flinke trappen uitdelen met zijn poten. Voor mensen en vijanden kan dit dodelijk zijn maar zijn rivalen hebben een speciaal buikpantser om deze klappen op te vangen. De vrouwen hebben geen pantser maar een buidel waarin ze hun jongen groot brengen.

Als deze kangoeroe op de vlucht slaat voor gevaar kan hij met zijn lange poten flinke sprongen maken. Ze komen meer dan 3 meter van de grond en springen een afstand van wel 13 meter. Ze halen wel een snelheid van 40 km per uur. In een ontspannen loopje maken ze wel sprongen van 2 meter en halen ze gemiddeld 20 km per uur.

Advertenties