Rogers Online Zoo

Witwangfluiteend

Nederlandse naam: Witwang fluiteend
Deutsche name: Witwenpfeifgans
English name: White-faced Whistling Duck
Latijnse naam: Dendrocygna viduata

Omschrijving:

Witwangfluiteend

Witwangfluiteend

De “Witwang fluiteend” wordt ook wel “Witwang boomeend genoemd”. Deze eend zit geregeld in bomen en broed zo nu en dan in boomholtes. Hieraan dankt hij zijn tweede naam. Over het algemeen maakt deze eend zijn nest op de grond. Het fluiten voor dit dier is ook heel kenmerkend vandaar ook zijn eerste naam. Deze soort komt voornamelijk in Zuid-Amerika voor maar ook in Afrika. Het zijn zeer sociale dieren die in groepjes leven en broeden. Hun oplettendheid zorgt er voor dat ze als eerste gevaar zien aankomen waarna ze hun opvallende fluittoon laten horen. Andere diersoorten profiteren van hun waakzaamheid. Deze eenden zijn omnivoren. Dat wil zeggen dat ze zowel plantaardig voedsel als dierlijk voedsel eten. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit kreeftjes, wormen, grassen en kruiden. Het zijn zeer goede duikers. De mannen worden ook wel “woerd” genoemd, terwijl de vrouwen simpelweg “eend” genoemd worden. Jongen eenden of eendenkuikens worden “pullen” genoemd. Als je een eend ziet zoeken naar voedsel en alleen zijn staart steekt nog boven het water uit dan heet dat “grondelen”.

Advertenties