Rogers Online Zoo

Grijskop Casarca

Grijskop Casarca

Grijskop Casarca

Nederlandse naam: Grijskopcasarca
Deutsche name: Graukopfkasarka
English name: Cape Shelduck or South African Shelduck
Latijnse naam: Tadorna cana

Biotoop: meren en rivieren

Land van herkomst: Zuid- en Zuidwest-Afrika

Omschrijving:
De vrouwtjes en mannetjes Casarca’s zien er verschillend uit. Zo heeft de vrouw (eend) een donkerdere verenkleed als de man en een wit masker op het gezicht. De man (woerd) heeft een totale grijze kop en een lichter verenkleed. Hun vleugels zijn wit maar dat zie je alleen als ze vliegen. In de natuur broeden ze het liefste in holen. Vaak wordt hiervoor een verlaten hol van een aardvarken of ander dier gebruikt. Er worden acht tot tien  roomwitte eieren gelegd in een nest dat bekleed is met grassen en dons. De jongen, ook wel “pullen” of “pijltjes” genoemd, lopen en zwemmen vanaf de tweede dag mee met hun ouders. Na zeven weken zie je al of de jongen mannetjes of vrouwtjes zijn. De witte kleur van het masker van de vrouwen wordt dan al zichtbaar. Na tien weken zitten de jongen al volledig in de veren maar het duurt dan nog twee weken voordat ze ook daadwerkelijk kunnen vliegen. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit waterplanten, bladknoppen en algen. Grijskopcasarca’s zijn zeer territoriaal. Ze beschermen hun leefgebied tegen alle watervogels die ze aan kunnen. Met veel kabaal worden indringers verdreven.