Rogers Online Zoo

Woestijnbuizerd

Woestijnbuizerd

Woestijnbuizerd

Nederlandse naam: Woestijnbuizerd of Harris’ Hawk
Deutsche name: Wüstenbussard
English name: Harris’s Hawk, Harris Hawk, Bay-winged Hawk, Dusky Hawk
Latijnse naam: Parabuteo unicinctu

Biotoop:  halfopen laaglandgebieden als boomsavannes en half-woestijnen, moerassen

Land van herkomst: Verenigde Staten tot Chili en Argentinië.

Omschrijving:
De woestijnbuizerd is een vogel die in paren en kleine groepjes leeft. De mannen worden ook wel “tarsel” genoemd en de vrouwen “wijven”. Afhankelijk van het voedselaanbod legt een wijf twee tot vijf eieren. Deze legt ze in een nest dat ze in een boom bouwt. De tarsels gaan op zoek naar geschikte takken voor het nest terwijl het wijf ze netjes als nest opbouwt. Het kan zo zijn dat er meerdere tarsels één wijf helpen met het nest. Er kunnen wel drie nesten met jongen per jaar geboren worden. Deze vogels zijn alles behalve jaloers aangelegd vandaar dat het leven in groepsverband ook zeer goed verloopt. Ook jagen ze in kleine groepjes. Er zijn meerdere tactieken om te jagen. Vanaf hoogte met stootduiken wordt er vanuit de lucht gejaagd en met glijvluchten vanaf lage uitkijkposten. Hun prooien bestaan uit hagedissen, slangen, middelgrote vogels, muizen, ratten en zoogdieren tot de grootte van een volwassen konijn. Woestijnbuizerds zijn goede leerlingen. Ze leren de technieken van het jagen van hun ouders en andere groepsleden. De jongen van eerdere nesten helpen mee met het grootbrengen van latere jongen. De prooi wordt gevangen vanuit een lage glijvlucht of door stootduiken vanaf een lage uitkijkpost. Woestijnbuizerds vormen geen paren voor het leven en niet alle vogels komen elk jaar tot voortplanting. De spanwijdte van deze vogels is 100 tot 120 centimeter.

 

Advertenties