Rogers Online Zoo

Sneeuwuil

Sneeuwuil

Sneeuwuil

Nederlandse naam: Sneeuwuil
Deutsche name: Schnee-Eule
English name: Snowy Owl
Latijnse naam: Bubo scandiacus

Biotoop: toendra

Land van herkomst: Noord-Europa, Noord-Azië, Noord-Amerika

Omschrijving:
Het onderscheid tussen tarsel (man) en wijf (vrouw) is bij sneeuwuilen duidelijk zichtbaar. Tarsels zijn bijna geheel wit terwijl de wijven en jongen bruine strepen op hun verenkleed hebben. Dit heeft als voordeel dat de jongen en de wijven in de zomer minder opvallen. De spierwitte verschijning van de man in de sneeuwloze omgeving valt wel op. De wijven en jongen hebben tijdens de broed en opgroeiperiode de schutkleur nodig tegen vijanden. Het nest is altijd op de grond gebouwd omdat in hun natuurlijke leefomgeving praktisch geen bomen groeien. In de winterperiode heeft de tarsel het grootste voordeel met zijn witte verenkleed maar desondanks vallen de wijven met hun vlekkenpatroon ook slecht op. Doordat de schachten van hun veren hol zijn en een stilstaande luchtlaag bevatten, isoleren de veren optimaal. Deze vogels heeft nog meer aanpassingen die van pas komen in het koude klimaat. Zo zijn hun poten bevederd en is de korte snavel bedekt met veren. Alleen het puntje steekt nog uit. Onder zijn verenkleed is de Sneeuwuil geheel bedekt met dons. Afhankelijk van het voedselaanbod kan een paartje twee tot drie jongen per jaar groot brengen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid Lemmingen, een soort woelmuis, die dat jaar in hun leefgebied voor komt. In slechte jaren kan het zijn dat de volwassen dieren net voldoende voedsel vinden om zichzelf in leven te houden. Er zijn dan onvoldoende Lemmingen om ook hun jongen te voeren.Verder jaagt deze uil op andere knagers, hazen, en ganzen. Maar deze zijn moeilijker te vangen. Sneeuwuilen hebben ook een heel goed gehoor. Ze kunnen hun prooi vinden die zich onder de sneeuw voortbeweegt zonder dat deze te zien is.

 

Advertenties