Rogers Online Zoo

Raaf

Raaf

Raaf

Nederlandse naam: Raaf
Deutsche name: Kolkrabe
English name: Common Raven or Northern Raven
Latijnse naam: Corvus corax

Biotoop: open bos, heide, hoogveen

Land van herkomst: Europa, Azië, Noord-Amerika

Omschrijving: Raven zijn de grootste zangvogels van het noordelijk halfrond. Ondanks hun “krassende” geluid zijn het inderdaad zangvogels. Vroeger kwamen Raven veelvuldig voor in Nederland. Maar door het bijgeloof dat deze dieren ongeluk zouden brengen werden ze volop bejaagd. Nu zijn het zeldzame vogels in Nederland maar ze komen nog wel voor op de Veluwe en worden ze sporadisch in andere gebieden waargenomen. Raven zijn uiterst intelligente dieren. Met behulp van gereedschap in de vorm van stenen, weten ze moeilijk te kraken noten te openen. Door noten op een harde ondergrond te laten vallen, weten ze deze ook te kraken. Met stokjes weten ze larven achter de schors van bomen te peuteren. Raven zijn alleseters, maar hun favoriete voedsel bestaat uit eiwitrijk dierlijk voedsel. Het makkelijkste voedsel is aas. Dode dieren die ze vinden worden opgegeten. En ook de insecten die op deze dieren leven zijn een aangename aanvulling op hun dieet. Als ze zwakke grotere dieren tegen komen pikken ze deze dood. En het komt zelfs voor dat ze een pact aan gaan met wolven om verzwakte dieren te doden. Door de aandacht van de wolf te trekken weet deze behulpzame jager de prooi te vinden. Nadat de prooi gedood is komt een deel ten goede van de raaf. Verder eten deze dieren noten, zaden, vruchten  en eieren van andere vogels. Hun nesten maken ze in hoge bomen in open bossen of op rotsrichels. Ze verdedigen hun territorium tegen soortgenoten maar in de winter zie je deze dieren wel in groepen. Het is dan moeilijker om aan voedsel te komen dus als één dier uit de groep een kadaver vind is het feest voor de hele groep.