Rogers Online Zoo

Kuifcaracara

Kuifcaracara

Kuifcaracara

Nederlandse naam: Kuifcaracara
Deutsche Name: Schopfkarakara
English name: Southern Caracara or Southern Crested Caracara
Latijnse naam: Caracara plancus

Biotoop: graslanden en open vlakten

Land van herkomst: Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Omschrijving:
De Kuifcaracara is een echte opportunist. Dat wil zeggen dat hij alles eet wat eetbaar is en dat hij tegenkomt. Zo bestaat zijn dieet uit dode vissen, kadavers en aangereden wild, maar hij jaagt ook op knaagdieren, vogels, schildpadden, kikkers, hagedissen en insecten. Deze roofvogel zoekt het liefst al lopend naar zijn voedsel. Met zijn lange poten kan hij gemakkelijk door het hoge gras lopen of in het water staan. Hij kan ook heel goed rennen en zo achter een prooi aanzitten. Door een goede samenwerking met soortgenoten zijn ze ook in staat om grotere prooien te vangen. Het zijn hele speelse en intelligente vogels die gemakkelijk leren. Ze hebben zelfs geleerd dat als je mest van grote zoogdieren omdraait dat er vast wel wat insecten onder zitten die eetbaar zijn. Om het zichzelf gemakkelijk te maken steelt hij ook prooien van andere dieren. Doordat deze vogel heel brutaal is en niet bang aangelegd, weet hij vaak andere vogels te overbluffen of te irriteren. Hierdoor staan ze vaak hun voedsel af aan de Caracara. Zelfs door andere vogels achterna te zitten weten ze hun voedsel te bemachtigen. De vogel die achterna gezeten wordt braakt zijn voedsel uit (regurgiteren) en nog voordat het voedsel op de grond valt weet de Kuifcaracara het op te vangen. Kuifcaracara’s leven paarsgewijs en verdedigen een groot territorium. Ze maken hun nesten in hoge bomen die uitkijken over hun omgeving. Een palmboom is een goede basis waar ze met wat takken, mest en veren een simpel maar functioneel nest maken. Maar ook op rotsrichels maken ze hun nest.

Advertenties