Rogers Online Zoo

Europese Oehoe

Oehoe

Oehoe

Nederlandse naam: Europese Oehoe
Deutsche name: Uhu
English name: Eurasian Eagle-owl
Latijnse naam: Bubo bubo

Biotoop: bossen en open vlaktes

Land van herkomst: Europa en Azië

Omschrijving:
De Europese Oehoe is de grootste uil van de wereld. De vrouwen zijn groter dan de mannen en dat verschil is duidelijk zichtbaar. In het voortplantingsseizoen is een mannetje niet per definitie monogaam. Hij kan meerdere vrouwtjes op nesten hebben zitten in één territorium. Dat heet polygamie. Nesten worden op rotsrichels of boven in bomentoppen gemaakt. Er worden zelfs nesten gestolen die door andere dieren gemaakt zijn. Jonge Oehoes doen er een jaar over om geslachtsrijp te worden. Maar alleen dieren die de jachttechniek goed onder de knie hebben kunnen zichzelf en hun jongen in leven houden. Vaak duurt het drie jaar voor een oehoe een goede jager is. Oehoes zijn echte alleseters als het gaat om vlees. Alles in hun territorium dat eetbaar is jagen ze op. Geen enkel dier is veilig. Van zwarte kraaien tot kauwen, duiven, fazanten en eenden, konijnen, ratten en egels, reptielen, amfibieën, reptielen, krabben, wormen, kevers en andere insecten. Marters, jonge vossen en reeën. Als het eetbaar is wordt het gegeten. Aan de poten van de oehoe zitten klauwen die gemiddeld twee tot vier centimeter lang zijn. Alles wat hij grijpt wordt gespietst door deze vlijmscherpe nagels. Met geduld en urenlang stil zitten hebben hun prooien niet in de gaten dat ze bespied worden. Terwijl hun prooi onbedachtzaam hun activiteit aan het uitvoeren zijn wacht de uil zijn kans schoon. Met zijn brede vleugels kan deze uil geluidloos zijn prooi benaderen en verassen. Eigenlijk staan alle uilen bekend om hun geluidloze vluchten. Zonder enige weerstand is zijn prooi al gedood voordat deze het zelf in de gaten heeft.