Rogers Online Zoo

Tok

Tok

Tok

Nederlandse naam: Zuidelijke Geelsnaveltok
Deutsche name: Südliche Gelbschnabeltoko
English name: Southern Yellow-billed Hornbill
Latijnse naam: Tockus leucomelas

Biotoop: droge bossen en savanne

Land van herkomst: Angola, Zambia, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika

Omschrijving:
De Zuidelijke Geelsnaveltok behoort tot de neushoornvogels. Deze vogels broeden in boomholte waar het vrouwtje twee tot vijf eieren legt. Na het leggen van de eieren wordt de vrouw ingemetseld in het nest. Dit voorkomt dat er roofdieren in het nest kunnen komen. Door een kleine opening reikt de man de vrouw haar eten aan. Als de jongen geboren zijn dan houd de vrouw ze in eerste instantie warm. Afhankelijk van de grootte van het nest breekt de vrouw uit het nest en gaat ze mee op zoek naar voedsel. De jongen worden weer ingemetseld en komen pas uit het nest als ze helemaal volgroeid zijn. Terwijl de vrouw opgesloten zat in het nest heeft ze haar veren gewisseld. Dat heet rui. Hun voedsel zoeken deze dieren voornamelijk op de grond. Het zijn snelle en behendige vliegers die ook achter hun prooien aan vliegen. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vruchten, zaden, insecten, spinnen en schorpioenen en kleine knaagdieren. In het droge seizoen eten ze ook termieten en mieren. Geelsnaveltokken zijn een speciale band aan gegaan met Dwergmangoesten. Dit heet mutualisme. Geelsnaveltokken vangen de opvliegende insecten die schrikken als de Dwergmangoesten naar voedsel zoeken. De Tokken waarschuwen de Dwergmangoesten voor dreigend gevaar als roofdieren. Van deze samenwerking profiteren beide diersoorten.