Rogers Online Zoo

Kroeskop Pelikaan

Kroeskoppelikaan

Kroeskoppelikaan

Nederlandse naam: Kroeskoppelikaan
Deutsche name: Krauskopfpelikan
English name: Dalmatian Pelican
Latijnse naam: Pelecanus crispus

Biotoop: Meren

Land van herkomst: Rusland, Roemenië, Bulgarije en Griekenland

Omschrijving: De Kroeskoppelikaan is de grootste pelikaan ter wereld. Zijn voedsel bestaat uit vis die hij met zijn snavel en keelzak uit het water schept. Door het water uit zijn keelzak te laten lopen maar zijn snavel zo goed als gesloten te houden is er voor de vis geen ontsnappen aan. Het jagen doen de pelikanen in groepsverband. Ze drijven de scholen vis bij elkaar waarna het eetfestijn kan beginnen. Deze pelikaan lust wel één kilo vis per dag. Ze maken hun nesten in rietkragen en deze zijn moeilijk te bereiken voor roofdieren. Ondanks dat vogels zeer licht moeten zijn om te kunnen vliegen bereikt de Kroeskoppelikaan een gewicht van 11 – 15 kilo. Maar door een vleugelspanwijdte van 3 meter krijgt de pelikaan zijn logge lichaam toch eenvoudig de lucht in.