Rogers Online Zoo

Flamingo

Flamingo

Flamingo

Nederlandse naam: Gewone Flamingo of Europese Flamingo
Deutsche name: Rosaflamingo
English name: Greater Flamingo
Latijnse naam: Phoenicopterus roseus

Biotoop: ondiepe meren

Land van herkomst: Noord-Afrika, Zuid-Europa en Westelijk Azië

Omschrijving: Deze flamingosoort is de meest voorkomende soort onder de flamingo’s. Hij leeft in ondiepe wateren waar hij het water filtert met zijn speciale tong op zoek naar algen en kreeftjes. Zijn mooie roze kleur heeft dit dier te danken aan deze kreeftjes die op hun beurt weer algen eten. Deze algen bevatten rode kleurstof die in het kreeftje vrij komen. De flamingo slaat op zijn beurt deze kleurstof op in zijn verenkleed. Verder bestaat hun voedsel uit muggenlarven, schaaldiertjes en wormen. Flamingo’s broeden het liefst in de veilige sodameren van Afrika. Ze bouwen hun nest in heel ondiep water. Deze bouwen ze van modder en klei waarvan ze een broedheuvel van ongeveer 30 cm hoog maken. Bovenin wordt een kom gevormd waar het enige ei dat ze leggen niet uit kan rollen en in het water valt. De flamingo’s bouwen hun nesten op neklengte van elkaar. Zo kunnen ze volop met elkaar bekvechten maar elkaar niet bijten. Als het jong geboren is blijft deze nog enkele dagen op het nest. Zijn poten zijn nog niet dik genoeg om tegen het bijtende sodawater te kunnen. Maar dankzij het sodawater zijn flamingo’s goed beschermd tegen roofdieren. Alleen roofvogels kunnen de flamingo’s vanuit de lucht belagen maar ze lopen wel het risico om in het gevaarlijke water terecht te komen. Flamingo’s hebben een vernuftige manier om zich te beschermen tegen het bijtende sodawater. Door over de toch al vrij dikke huid van hun poten te poepen komt er een beschermend laagje over hun poten. Dit dient tevens als zonnebrandcrème en ter afkoeling.

Advertenties