Rogers Online Zoo

Zwarte Ooievaar

Zwarte Ooievaar

Zwarte Ooievaar

Nederlandse naam: Zwarte ooievaar
Deutsche name: Schwarzstorch
English name:  Black Stork
Latijnse naam: Ciconia nigra

Biotoop: dichte bossen aangesloten op meren en rivieren

Land van herkomst: Europa, Azië, Afrika

Omschrijving:
De Zwarte ooievaar is iets kleiner dan de Witte ooievaar. Beide soorten komen voor in Europa en Azië en zijn wintergasten in Afrika. De zwarte ooievaar communiceert met verschillende contactgeluiden. Ze klapperen met de snavel zoals een Witte ooievaar dat doet. Maar het repertoire aan geluiden is bij de zwarte ooievaar vele malen uitgebreider. Zo hebben ze een uitgebried repertoire aan fluit geluiden. Hun nesten maken ze boven in bomen. Het voedsel dat ze zoeken is zeer uitgebreid. Jaagt de witte ooievaar voornamelijk in het veld, de zwarte ooievaar jaagt ook in het water. Zo eten ze vissen, schaaldieren, reptielen, amfibieën, slangen, insecten, kleine knaagdieren en waterplanten. De zwarte ooievaar vliegt in het najaar naar Afrika. Hierbij moeten ze de grote oversteek maken over de Middellandse Zee. En aangezien deze vogel afhankelijk is van de thermiek (warme opwaartse lucht) om lange afstanden te kunnen vliegen, is hij genoodzaakt om boven land te vliegen. Boven zee is er namelijk geen thermiek dus daar moet de ooievaar met vleugenslagen overheen vliegen. Dit kost veel energie waarbij ook veel ooievaars door uitputting in zee storten. Om zo min mogelijk over zee te moeten vliegen trekken veel vogels eerst naar het zuidelijkste puntje van Italië, Spanje en Griekenland om via de eilanden naar Afrika te vliegen. Aan het eind van de winter vliegt de zwarte ooievaar dezelfde weg terug richting zijn geboortegebied.

Advertenties