Rogers Online Zoo

Rose Kakatoe

Rose Kaketoe

Rose Kaketoe

Nederlandse naam: Rosékaketoe
Deutsche name: Rosakakadu
English name: Gala or Rose-breasted Cockatoo
Latijnse naam: Eolophus roseicapilla

Biotoop: alle in Australië voorkomende biotopen

Land van herkomst: Australië en Tasmanië

Omschrijving:
De Rosékaketoe wordt in Australië ook wel Galah genoemd. Dit is plat Engels voor “idioot” of “een gek”. Deze naam dankt hij waarschijnlijk aan zijn rare en speelse kapriolen. Zowel in de lucht als in de boomtoppen of op de grond haalt deze vogels de meest rare acrobatische stunts uit. Het is een zeer speelse vogel dat een stoeipartijtje niet uit de weg gaat. De Rosékaketoes is ongeveer 35 cm groot, komt in zeer grote aantallen in Australië voor en eet voornamelijk zaden, vruchten, bessen, mossen, twijgen en wortels. Deze zoekt hij voornamelijk op de grond bij elkaar. Een paartje is monogaam voor het leven en ze kunnen wel vijftig jaar worden. Ze broeden in kolonies in holle boomstammen en leggen drie tot vijf eieren. Het fourageren doen ze in grote groepen wat een stukje veiligheid mee brengt voor roofvogels. Voor de boeren zijn Rosékaketoes een echte plaag en ze worden dan ook met bosjes afgeschoten. Ondanks dat mannen en vrouwen volledig op elkaar lijken is er één klein verschil. De iris is bij het mannetje donkerbruin, bij het vrouwtje roodbruin. Jonge vogels, tot twee jaar, hebben allemaal een donkere iris.