Rogers Online Zoo

Roodwangschildpad

SchildpaddenNederlandse naam: Roodwangschildpad
Deutsche name: Rotwangen-Schmuckschildkröte
English name: Red-eared slider
Latijnse naam: Trachemys scripta elegans

Biotoop: Moerassen

Land van herkomst: Zuiden van Verenigde Staten en Mexico

Omschrijving:
De Roodwangschildpad dankt zijn naam aan de rode vlek achter zijn oog. Hoewel we deze soort geregeld in Nederlandse vijvers aantreffen, komt dit dier van oorsprong uit Mexico en zuidelijk Verenigde Staten. De dieren die we tegen komen zijn afkomstig van huisdierbezitters die van dit dier af wilden. In het koude Nederlandse klimaat weet dit dier wel te overleven maar zich niet voort te planten. Ook de dieren in deze dierentuin zijn afkomstig van particulieren. Wij willen ze graag een goed onderkomen bieden en op deze manier hoeft de huisdierbezitter zijn dier niet illegaal te dumpen.

De Roodwangschildpad is een alleseter. Zijn dieet bestaat uit planten, groene bladeren, groenten en fruit. Maar een groot deel van zijn menu bestaat uit vlees. Hij jaagt op slakken, wormen en vissen maar eet ook gerust van een dood dier dat hij tegenkomt. In de natuur moet de Roodwangschildpad op zijn hoede zijn voor krokodillen, roofvissen en roofvogels. Het enige wapen wat deze schildpad heeft is zijn krachtige vlijmscherpe en puntige bek. Ook wel snavel genoemd. Zijn schild is hard en dit bied het dier enige bescherming. Maar zijn vijanden zijn in staat om dit schild te kraken. Mannetjes zijn te herkennen aan hun lange nagels aan hun voorpoten. Vrouwtjes worden wel 30 cm terwijl mannen niet groter worden dan 20 cm. In de natuur kent deze schildpad een winterrust. Door het dalen van de temperatuur worden deze dieren minder actief, eten minder en ook de stofwisseling verminderd. Maar in het Nederlandse klimaat daalt de temperatuur dusdanig dat de dieren hier in een winterslaap verkeren. Alle activiteit van dit dier komt tot rust tot het water weer langzaam opwamt.

 

Wilt u uw schildpadden bij ons onderbrengen dan is het raadzaam om het dier aan ons aan te bieden aangezien we zeker moeten weten dat het dier niet ziek is.

Advertenties