Rogers Online Zoo

Baardagame

Baardagame

Baardagame

Nederlandse naam: Baardagaam
Deutsche name: Streifenköpfige Bartagame oder Farbbartagame
English name: Central (or Inland) Bearded Dragon
Latijnse naam: Pogona vitticeps

Biotoop: woestijnen, (semi)droog bos

Land van herkomst: centraal Australië

Omschrijving:
De baardagaam heeft een grote stompe driehoekige kop waarbij de ogen en gehoorsopeningen duidelijk te zien zijn. De ‘stekelige baard’ bestaat uit een opzetbare keelzak die bedekt is met stekel-vormige schubben die naar voren steken als de keelzak wordt opgeblazen. Zo lijkt de kop een stuk groter. Het opzetten van de baard dient dan ook uitsluitend om te imponeren en vijanden af te schrikken. De baardagame leeft in centraal  Australië in halfwoestijnen en droge bossen. Alleen overdag zijn deze dieren actief, ’s nachts rusten ze onder stenen of in holen. Hier zijn ze veilig voor hun grootste vijand, de roofvogel. De baardagaam is  koudbloedig en afhankelijk van de temperatuur van zijn omgeving. Om zich op te warmen klimt hij op een steen om te zonnen. Als de zon te fel is zoekt hij de koelte op onder een steen of in een hol. De baardagaam is een echte grondbewoner. Maar ze kunnen ook heel goed klimmen op rotsen of in struiken. Vooral jonge dieren klimmen om een veilig heenkomen te zoeken. De baardagame is goed gecamoufleerd en heeft dezelfde kleur als zijn omgeving. Het roodbruin of grijs is één met zijn omgeving. De donkere vlekken op de rug en strepen op de kop zijn het best zichtbaar bij jonge dieren, en vervaagt naarmate de dieren ouder worden. Volwassen baardagame zijn meestal egaal van kleur. De baardagame kent een winterrust. Dit is iets anders dan een winterslaap. Door een lage stofwisseling en vertraagde hartslag verbruiken deze dieren praktisch geen energie. In deze periode wordt weinig tot niets gegeten. Zijn kleur is gedurende deze tijd minder intens. Baardagame communiceren met morse-achtige signalen. Door met de kop te knikken en de voorpoten te zwaaien weten soortgenoten wat voor tegenstander ze voor zich hebben. Het mannetje zal zijn zwarte stekelbaard opzetten waarna het vrouwtje door middel van het zwaaien met haar voorpoten laat zien dat ze wil paren. Het vrouwtje graaft in de vochtige bodem een kuil waarin ze haar eieren begraaft. Dit gebeurt meestal ’s avonds. Een baardagame is een echte alleseter. Ook wel omnivoor genoemd. Hij eet zowel vlees als verschillende soorten groenten en fruit. Het vlees bestaat uit insecten zoals krekels, sprinkhanen, mottenlarven, wormen en vliegen, maar ook jonge knaagdieren. Qua planten eet de baardagaam het liefst fruit en bloemen. Hun voorkeur gaat uit naar fel gekleurde fruitsoorten en bloemen.

Advertenties