Rogers Online Zoo

Witpluimoestitie

Witpluimoestitie

Witpluimoestitie

Nederlandse naam: Witpluimoestitie
Deutsche name: Weißbüschelaffe
English name: Common Marmoset
Latijnse naam: Callithrix jacchus

Biotoop: Dichte tropische bossen

Land van herkomst: Brazilië.

Omschrijving:
Deze dwergaap uit de “Nieuwe wereld” heeft zijn naam te danken aan de witte pluimpjes aan zijn oren. Hij zoekt zijn voedsel uitsluitend in de bomen. Dit voedsel bestaat uit bloemen, vruchten, gom (verhard plantensap), nectar, insecten, slakken, reptielen en amfibieën. Witpluimoestities krijgen één of twee jongen per worp. Ze leven in familiegroepen waarvan de oudere jongen meehelpen met het opvoeden van hun jonge broertjes en zusjes. Op deze manier leren ze zelf ook hoe ze jongen moeten grootbrengen voor als ze daar zelf aan toe zijn. Een paartje vormt zich voor het leven. De vrouwtjes baren en zogen de jongen en de mannen dragen de jongen als ze nog te klein zijn om lange afstanden af te leggen. Zo wordt het ouderschap eerlijk verdeeld. Een vrouwtje kan elk half jaar een tweeling ter wereld brengen. Slapen doen ze in een holle boom of in de vork van een zijtak. Het zijn behendige diertjes die eenvoudig van tak tot tak springen en zich vastgrijpen met hun klauwtjes. Ze hebben geen vingers met nagels. Deze dwergaapjes hebben een territorium dat ze afbakenen door middel van geuren. Deze worden geproduceerd door geurklieren op hun borst en bij hun geslachtorganen. Als een soortgenoot uit een rivaliserende groep de grenzen overschrijdt wordt deze gewaarschuwd met gebaren en geluidjes. In de natuur kunnen deze aapjes een leeftijd van 12 jaar bereiken.