Rogers Online Zoo

Keizertamarin

Keizer Tamarin

Keizer Tamarin

Nederlandse naam: Keizertamarin
Deutsche name: Kaiserschnurrbarttamarin
English name: Emperor Tamarin
Latijnse naam: Saguinus imperator)

Biotoop: Dichte tropische bossen

Land van herkomst: Bolivia, Peru en Brazilië.

Omschrijving:
Deze dagactieve apen zijn heel herkenbaar aan hun witte snor. Zowel de mannen als de vrouwen hebben een dergelijke snor. Hun naam hebben ze te danken aan een preparateur (iemand die dode dieren op zet) die de snor van deze aap voor de grap met vet de verkeerde kant liet opkrullen. Hierdoor leek dit aapje op de toenmalige Duitse keizer Wilhelm II. Net als bij de roodhandtamarin wordt de groep geleid door één dominant vrouwtje. Ook hier zijn de mannen onderdanig aan haar maar ze paart maar met twee seksueel actieve mannen. Omdat beide mannen denken de vader van deze jongen te zijn zullen ze actief hun vaderrol vervullen. De dominante vrouw heeft dan meer tijd voor zichzelf. De overige mannen zijn vaak nog te jong en helpen bij de verdediging van de groep. Zoals bij veel dwergapensoorten krijgt de vrouw altijd een tweeling. Het voedsel bestaat uit nectar, bloemen, vruchten, gom (verhard plantensap), amfibieën, reptielen, insecten en slakken. De voornaamste vijanden van deze apen zijn kleine katachtigen, slangen en roofvogels. Met behulp van hun lange staart kunnen deze dieren goed hun evenwicht bewaren. Ze krullen hun staart om takken heen voor extra stabiliteit en mochten ze per ongeluk eens uitglijden dan heeft hun staart voldoende grijpkracht om aan de tak te blijven hangen. Deze dieren zijn ook in staat om hoge vallen te overleven.

Advertenties