Rogers Online Zoo

Doodshoofdaap

Doodshoofdaap (4)Nederlandse naam: Boliviaans doodshoofdaapje
Deutsche name: Bolivianische Totenkopfaffe
English name: Black-capped Squirrel Monkey
Latijnse naam: Saimiri boliviensis

Biotoop: Bossen en af en toe Mangrove bossen.

Land van herkomst: Brazilië, Peru, Bolivia.

Omschrijving:
Het Boliviaans doodshoofdaapje is een primatensoort dat overdag actief is. Primaten vormen een orde van de zoogdieren, waartoe apen (waaronder de mens) en halfapen behoren. Ze komen in hele grote groepen voor waar een strikte rangorde heerst. Een groep varieert van tien tot tweehonderd dieren. Dit is afhankelijk van het voedselaanbod. De vrouwen zijn dominant over de mannen en vrouwen met een hoge rangorde worden goed beschermd. Hun jongen hebben het geluk dat ze automatisch ook hoog in rangorde in de groep leven. Mannetjes leven veelal aan de rand van de groep. Zij verdedigen de groep tegen vijanden die van de zijkant de groep aanvallen. Jonge mannen worden uit de groep verdreven en sluiten zich aan bij mannengroepen. Op latere leeftijd sluiten ze zich bij een gemengde groep aan. Door testosteron (hormoon) zie je dat de mannetjes breder en gespierder worden. Het voedsel van het Boliviaans doodhoofd aapje bestaat veel uit insecten, reptielen, amfibieën, eieren. Maar ze eten ook vruchten, bladeren en bloemen. Het Boliviaans doodshoofdaapje heeft veel vijanden. Zowel roofvogels, katachtige, marters en slangen jagen op dit diertje. Door in grote groepen te leven worden vijanden al snel gezien. Maar ‘snachts zijn ze het kwetsbaars. Door dicht tegen elkaar aan te kruipen en contact met elkaar te houden door aanraking worden de aapjes snel gewaarschuwd bij onraad.